Annons:
Etikettmaterial-teknik
Läst 3525 ggr
Sabinan
2016-04-03, 23:58

Tvåpunksperspektiv

För att få rätt perspektiv kan det vara bra att kunna några perspektivregler. Jag kommer att gå igenom tvåpunktsperspektiv och i mitt exempel kommer jag att rita ett hus

Horisontlinje

Börja med att måla ut en horisontlinje på pappret. Horisontlinjen är densamma som din ögonhöjd. Om du kollar upp på huset (i grodperspektiv) så hamnar horisontlinjen långt ner, och om du kollar ner på huset (fågelperspektiv) så hamnar horisontlinjen högt upp på pappret. På horisontlinjen sätter du ut två punkter som ska vara så långt ifrån varandra som möjligt för att perspektivet ska se verkligt ut. Sätter man punkterna för nära varandra blir resultatet förvrängt, ungefär som ett fotografi taget med ett fish-eye objektiv. Punkterna representerar hur brett du kan se med dina egna ögon. Om man gör en cirkel som går genom punkterna representerar det ditt synfält, och allting utanför cirkeln kan du inte se.

Cirkeln representerar ditt synfält.

För att måla ett hus, börja med att göra en lodrät linje för det hörn som är närmast dig. Bestäm höjden på huset. När du sätter ut hörnet bestämmer du också vart det ska stå i förhållande till horisonten. Över horisonten ger ett grodperspektiv, och under horisonten ger ett fågelperspektiv.

Dra sedan linjer från hörnets topp och botten till punkterna på horisontlinjen.

Nu har du gjort husets ena sida och gavel, och ska sätta ut dom andra hörnen på huset. Nu kan du bestämma hur långt ditt hus ska vara.

Nu börjar huset se ut som en låda, och det är dags att sätta dit ett tak. För att få taknocken på mitten ritar du dit diagonalerna på husgaveln, som ett kryss. Mitten på krysset är mitten på huset. Dra en linje genom kryssets mitt (den kan du göra hur hög du vill). Dra sedan två linjer från mitt linjen till husgavelns sidor.

Höjden på taknocken bestämmer du själv.

För att få till själva taket drar du en linje från taknocken till punkten på horisontlinjen. Linjen för den bortre taknocken ska vara parallell med den främre.

Nu börjar det se ut som ett hus och man kan sudda ut hjälplinjerna.

För att måla dit fönster och dörrar använder man samma metod. Dra en linje för det närmaste fönstrets närmaste sida.

Dra sedan linjer till punkten på horisontlinjen. 

Du kan sedan bestämma bredden på ditt fönster. Dra en lodrät linje där fönstret tar slut.

Sedan kan du måla dit dörr och skorsten med samma metod. Först den närmaste lodräta linjen, dra sedan linjer till punkterna på horisontlinjen.

Om du vill kan du nu måla dit en gata, trottoar, träd, fler hus eller kanske en hel stad. 

Skrivet av:Dobben

 Denna artikel var ursprungligen skriven och publicerad för teckning i Fokus.
Jag har fått godkännande av sajtvärden att få publicera denna artikel även här på akvarell.fria.ifokus

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Annons:
Choklad
2016-05-12, 12:40
#1

Hus kan vara svårt att få rätt på, för mig iallafall.

Tack för detta 👍

U R us

Tarotstollan
2016-05-22, 04:27
#2

Tack! Mycket intressant!👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Upp till toppen
Annons: